Welke schildertechniek is beter voor je huis: rollers of kwasten?

Schilderen is zo’n veel voorkomend doe-het-zelfproject dat maar weinig mensen zich realiseren dat er een echte techniek bestaat die tot betere resultaten leidt. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van penselen en rollen met een minimum aan rommel. Vind op deze website meer informatie over schilderen, verscheidene soorten verf en plafond sauzen.

Rollen

Gebruik een rolkap met de juiste naplengte. Een roller met meer dutjes dan je nodig hebt, zal vaak verf rond spuiten als je roll-long-nap roller covers zijn ontworpen voor het bedekken van getextureerde oppervlakken; voor vlakke muren, gebruik korte-snap roller covers.

Masker het houtwerk af als je bang bent voor verfspatten van de roller. Hoewel rollen met gecontroleerde, langzame slagen meestal spetterproblemen elimineert, kun je tape en/of papier gebruiken om houtwerk te bedekken als je niet zeker bent van je techniek, of als je niet van plan bent om het houtwerk te schilderen.

Rol met langzame bewegingen, beginnend met een “W”-patroon om verf op de muur aan te brengen, dan verspreid over de muur met horizontale slagen, en eindig met verticale slagen. Trage streken van de roller zullen voorkomen dat de verf wordt gespoten.

Kwasten

Gebruik borstels met de juiste soort haren. Natuurlijke borstels – die meestal varkens- of paardenhaarharen gebruiken – mogen alleen worden gebruikt voor alkydverf (olieverf). Gebruik voor latexverven op waterbasis synthetische borstels. Penselen die verschillende soorten synthetische haren mengen zijn het beste voor latexverven.

Koop kwaliteitspenselen. Inspanningen om geld te besparen door goedkope penselen te kopen zijn niet de weg naar rommelvrij schilderen. Goedkope penselen kunnen de haren in je verse verfwerkzaamheden werpen en ze zijn gevoeliger voor druppels omdat de haren minder absorberend zijn.

Gebruik penselen die de juiste maat hebben. Een veelgemaakte fout is om penselen te gebruiken die te groot zijn in een poging om snel te schilderen. Kleinere penselen geven je een betere controle en verminderen vermoeidheid en rommel.

Lees ook: Waarom je een expert in zou moeten huren voor het verwijderen van vloertegels

Reageren is niet mogelijk