Hoe kan massage gun therapie de stressniveaus verlagen?

Massagetherapeuten zijn bekend met de drukpunten van het lichaam en het autonome zenuwstelsel. Als zodanig zijn ze goed uitgerust om zich te richten op precieze gebieden rond het lichaam om dit systeem te stimuleren en het lichaam te helpen bij het loslaten van stressverminderende dopamine en serotonine. Deze chemicaliën worden vaak geassocieerd met gevoelens van geluk en ontspanning.

Door het activeren van het vrijkomen van deze volledig natuurlijke feel-good hormonen, kunnen patiënten potentieel hoge niveaus van adrenaline of cortisol bestrijden en een groter gevoel van kalmte en evenwicht vinden. Wanneer de stressniveaus beginnen te dalen en versmallen, kun je meer genieten van jouw leven en met een groter gevoel van aanwezigheid.

En net zoals een massagetherapeut een Fitgun massage gun kan gebruiken om specifieke hormoonverlagende gebieden te stimuleren, kan hij dit hulpmiddel ook gebruiken voor bijvoorbeeld lymfatische stimulatie. Dit klinkt misschien niet als de meest aangename oefening, maar het kan wel verjongend zijn als het correct wordt uitgevoerd.

Inzicht in de stressrespons

Wanneer onze zintuigen een tegemoetkomende dreiging waarnemen, sturen ze waarschuwingen langs zenuwuiteinden die naar de hypothalamus reizen. Zodra deze berichten zijn ontvangen, stuurt de hypothalamus snel een reeks commando’s uit.

Deze instructies reizen ook langs de zenuwuiteinden van het lichaam, maar in plaats van in één richting te gaan, verspreiden deze bevelen zich over het hele lichaam. Tijdens de stressrespons zal de hypothalamus van een individu waarschijnlijk biologische richtingen sturen die inslaan:

  • Hartslag
  • Ademhalingssnelheid (ademhaling)
  • Lichaamsbrede circulatie
  • Zuurstofopname
  • Productie en vrijgave van hormonen
  • Zintuiglijk bewustzijn
  • Bloedsuikerspiegel

Hoewel deze reacties ons kunnen helpen om aan levensbedreigende situaties te ontsnappen, kunnen ze ook destructieve, schadelijke reacties op dagelijkse stress worden. Een overprikkelde gevechts- of vluchtreactie kan resulteren in een overdaad aan adrenaline en cortisol in de hele bloedbaan.

Een hoog cortisolgehalte wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsaandoeningen en kan zelfs leiden tot het Cushing syndroom. Daarom is het cruciaal om alles te doen wat in je vermogen ligt om het stressniveau (en dus ook het cortisol- en adrenalineniveau) laag te houden en goed te beheersen.

Verlaagd stressniveau

Een potentieel positief effect van massagepistooltherapie is een verminderd stressniveau. Meer dan 50% van de volwassenen in Nederland heeft dagelijks te maken met matige tot ernstige stress. Als zodanig is stressmanagement nog nooit zo cruciaal en heilzaam geweest. Bovendien is overmatige stress in verband gebracht met alles, van hart- en vaatziekten tot een massale verkorting van de levensduur.

Maar om te begrijpen hoe massagepistooltherapie kan helpen om gevoelens van stress te verminderen, moet je eerst de menselijke stressrespons begrijpen. Gelukkig is het een relatief oer- en instinctieve biologische reactie die twee primaire oproepen tot actie vertoont:

Een gevoel van woede, boosheid of onverdiend vertrouwen dat gepaard gaat met een uitbarsting van energie en verlangen om aan te vallen, of plotselinge en intense gevoelens van doodsangst, vaak vergezeld van asociale gevoelens en gedragingen. Dit wordt vaak de ‘fight-or-flight’ reactie genoemd. Het is waarschijnlijk een genetisch overblijfsel uit onze vroegere, meer primitieve dagen. De vroegste mensen kwamen aanzienlijke bedreigingen tegen in de vorm van verraderlijke terreinen, onverwachte vergiftigingen en wrede natuurlijke roofdieren.

Wanneer we gedwongen werden om deze bedreigingen te confronteren, hadden we twee opties. Of we konden terugvechten tegen de dreiging, of we konden weglopen. Dus, vechten of vluchten.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een bewakingscamera?

Reageren is niet mogelijk