Hier is hoe je jezelf van het internet kunt verwijderen en je identiteit kunt verbergen

Er is nu een zeer dunne lijn, die gemakkelijk te breken is, die onze fysieke en digitale identiteiten scheidt.

Sociale netwerken zijn geëvolueerd van de dagen van MySpace naar waardevolle, dataslurpende machines die informatie hebben over alles, van onze vrienden en familie tot ons stemgedrag.

Misbruik, stalking en cyberpesten kunnen ook redenen zijn om onze digitale voetafdruk te wissen en de controle over onze apparaten in beslag te nemen. Als je vermoedt dat je mobiele apparaat is gecompromitteerd door spyware of stalkerware, kunt je onze gids hier bekijken.

Als je controle wilt hebben over je privacy en online gegevens, dan zijn hier enkele tips om je op weg te helpen.

Gebruik een service

Wil je snel je Google resultaten verwijderen van het web? Er zijn een aantal diensten beschikbaar waarbij je kunt betalen om je informatie uit de buurt van datamakelaars te houden.

Een voorbeeld hiervan is whitecanvas.eu, een betaalde abonnementsdienst die tabbladen bijhoudt over het verzamelen en vrijgeven van gegevens, maar ook gegevens zoals namen, huidige en vroegere adressen, geboortedata en aliassen namens jou verwijdert.

Dit kan op zijn beurt je privé-informatie buiten de zoekresultaten houden en uit de buurt van platforms zoals open personen-zoekdatabases.

Oude accounts verwijderen en deactiveren

Heb je oude, ongebruikte klantaccounts bij e-commerce platforms die je alleen nog maar weet dat je ze geopend hebt als ze e-mails sturen met recente kortingen en aanbiedingen?

Wanneer informatie zoals je naam, fysieke adres, telefoonnummer en creditcardgegevens verspreid zijn over meerdere bedrijven, mocht deze bedrijven een data-inbreuk ervaren, dan liggen je gegevens voor het oprapen.

Tenzij het een account is dat je vaak gebruikt, kun je overwegen deze permanent te verwijderen. Het is lastig om je gegevens te vinden, te onthouden en wachtwoorden van oude accounts te achterhalen, maar dit is een belangrijke stap om je gegevens te vergrendelen.

Verwijder oude social media / blogberichten

Is het echt nodig om te bewaren wat je had voor het ontbijt op een ochtend in 2013 of je recensie op een nu verdwenen winkel in de buurt? Waarschijnlijk niet.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor de informatie die we online plaatsen, maar als die eenmaal gepost is, hoeft hij daar niet meer te blijven. Inspanning en tijd zijn nodig om oude berichten door te kammen, maar het resultaat is de moeite waard, en dit kan je ook trainen om selectiever te zijn over de informatie die je in de toekomst deelt.

… En als ik geen gênante inhoud kan verwijderen?

Als je gênante forumberichten of berichten bent tegengekomen die je niet de vereiste rechten hebt om te verwijderen, is de enige andere optie om direct contact op te nemen met organisaties en webmasters.

Wanneer je contact met hen opneemt, zorg er dan voor dat je een link toevoegt naar de inhoud waar je je zorgen over maakt, geef je redenen op en hoop dat ze akkoord gaan met het verwijderen van de inhoud. Verwacht echter geen onmiddellijke reactie.

Lees ook: Welke schildertechniek is beter voor je huis: rollers of kwasten?

Reageren is niet mogelijk