De voordelen van btw-registratie

BTW-registratie is een vereiste voor bedrijven in Nederland wanneer hun belastbaar inkomen over de afgelopen 12 maanden meer dan €85.000 (2018-19 drempel) bedraagt of naar verwachting in de komende 30 dagen meer dan €85.000 (2018-19 drempel) zal bedragen. Bedrijven kunnen ook kiezen voor een vrijwillige BTW-registratie als hun belastbare omzet minder dan €85.000 bedraagt. Dit kan zeer gunstig zijn voor veel nieuwe en kleine bedrijven. Het is tegenwoordig ook zeer gemakkelijk om online met tools als Btw Berekenen zelf de btw te berekenen.

Let op: ‘Belastbare omzet’ is de hoeveelheid geld die een bedrijf verdient met de verkoop van producten en diensten, in tegenstelling tot ‘belastbare winst’, dat wil zeggen het overschot aan inkomsten dat overblijft nadat alle kosten en uitgaven van de totale inkomsten zijn afgetrokken. Hieronder lees je een aantal voordelen van btw-registratie.

Voordelen

  • Je naamloze vennootschap kan BTW aanrekenen op de goederen en diensten die zij verkoopt. Dit wordt uitvoerbelasting genoemd.
  • Bedrijven kunnen de BTW terugvorderen die ze hebben betaald op goederen en diensten die ze van andere bedrijven hebben gekocht. Dit staat bekend als voorbelasting.
  • Bedrijven komen in aanmerking voor btw-teruggave als ze producten of diensten met een nultarief verkopen en producten of diensten met een standaardtarief kopen.
  • Vrijwillige BTW-registratie kan jouw bedrijf groter en meer gevestigd doen lijken. Dit kan met name aantrekkelijk zijn voor andere btw-geregistreerde bedrijven en klanten.
  • Het tonen van een btw-nummer op websites, zakelijke correspondentie, facturen en kwitanties kan grotere bedrijven aanmoedigen om zaken te doen met jouw bedrijf. Veel grote bedrijven, met name in de financiële sector, zullen zelfs niet eens overwegen om zaken te doen met een ander bedrijf als het niet beschikt over een BTW-nummer. Het kan ook voordelig zijn om een btw-factuur te kunnen overleggen indien een klant of klant hierom vraagt.
  • Bij de registratie voor btw kun je tot 4 jaar voor de registratie aanspraak maken op legitieme goederenaankopen en tot 6 maanden voor de registratie en diensten.

Gerelateerd: 3 redenen waarom een zorgverzekering belangrijk is!

Reageren is niet mogelijk