Blokkeren akoestische panelen lawaai van buitenaf?

Een van de beste manieren om een oppervlak geluiddicht te maken is het gebruik van akoestische panelen, en ze zijn kosteneffectief en zeer effectief in het blokkeren en absorberen van geluid. Maar de vraag blijft of akoestische panelen efficiënt genoeg zijn om als een investering te worden beschouwd.

Iedereen die zijn huis geluiddicht wil maken met akoestische panelen zal ongetwijfeld vragen hebben zoals “houdt een akoestisch wandpaneel het geluid buiten”, “houdt akoestisch schuim het geluid van buiten tegen” en nog veel meer. In dit artikel zullen we proberen om dergelijke vragen te beantwoorden.

Hoe werken akoestische panelen?

Geluid is een golf van energetische golven die door een medium beweegt. Wanneer het afkomstig is van een bron, blijft geluid of ruis zich voortbewegen in de richting van de voortplanting tenzij en totdat het wordt gedempt en gedissipeerd door de lucht. Maar veel voorwerpen en materialen bieden veel grotere dempingsniveaus, die kunnen helpen het geluid in te dammen of indien nodig buiten te sluiten. Dit is de basis van geluidsisolatie.

Akoestische schuimpanelen zijn geweldige geluidsisolerende oplossingen die het achtergrondlawaai in uw huis drastisch kunnen verminderen. Maar de prestaties van jouw geluidswerende schuim zijn afhankelijk van het gebruikte type schuim en de efficiëntie waarmee het de geluidsenergie absorbeert en omzet in warmte-energie.

Er zijn geluiddempende schuimproducten en akoestische schuimpanelen. Akoestische schuimen zijn uitstekend voor geluidsabsorptie, maar ze zorgen niet voor geluidsisolatie.

Technisch gezien zijn geluidsisolatie en geluidsabsorptie twee verschillende processen, maar ze zijn nauw met elkaar verbonden en worden vaak als hetzelfde in de markt gezet.

Geluidsisolatie heeft tot doel geluiden die op hun weg liggen te blokkeren. Het voorkomt dat de geluidsgolven door het materiaal gaan. De materialen die voor geluidsisolatie worden gebruikt, moeten dik en zwaar van massa zijn, zodat het geluid of de klank niet door de ruimte of de muur dringt. Dit wordt vaak gebruikt wanneer men wil voorkomen dat het geluid van buitenaf de binnenkamers bereikt.

Zoals de naam al zegt, is geluidsabsorptie het proces waarbij de geluidsgolven die door het materiaal gaan, erin worden geabsorbeerd. Hier vindt de omzetting van energie plaats, van geluidsenergie naar warmte-energie. Dit vermindert de achtergrondgeluiden in de ruimte, galm, echo, enz. en komt van pas bij verschillende gelegenheden, waaronder professionele opnamestudio’s. Geluidsabsorberende materialen worden vaak in meerdere lagen gebruikt om samengestelde effecten te verkrijgen. De materialen moeten licht en poreus zijn om geluidsabsorptie te laten werken, geheel anders dan geluidsisolerende materialen.

Aangezien het resultaat van beide processen hetzelfde is, het geluid verminderen en een geluidsdichte omgeving creëren waar we naar verlangen, zien de meeste mensen geluidsisolatie en geluidsabsorptie vaak als hetzelfde.

Blokkeert akoestische panelen geluid van buitenaf?

Het korte antwoord is nee. Akoestische panelen houden het geluid van buiten niet tegen. Maar, het antwoord ligt in de hierboven genoemde techniciteit. Hoewel akoestische schuimpanelen het geluid van buiten niet blokkeren, zijn ze wel zeer geschikt om het geluid van buiten te absorberen.

Lees ook: 5 Dingen die je moet weten voordat je een nieuwe keuken koopt

Reageren is niet mogelijk