Bitcoin in 2019: Ik hoor het overal, maar wat is het?

Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Zijn Bitcoins die munten die ik op foto’s zie?

Nee. Deze munten zijn nieuwigheden die kranten in foto’s gebruiken omdat ze niets anders konden vinden om hun verhalen over Bitcoin te illustreren.

Een Bitcoin is een digitale penning – zonder fysieke ondersteuning – die elektronisch kan worden verzonden van de ene naar de andere gebruiker, waar ook ter wereld. Een Bitcoin kan tot acht decimalen worden verdeeld, zodat u iemand 0,0000000010 Bitcoins kunt sturen. Deze kleinste fractie van een Bitcoin – de cent van de Bitcoin-wereld – wordt een Satoshii genoemd, naar de anonieme maker van Bitcoin.

Dit alles wordt verwarrend, want Bitcoin is ook de naam van het betaalnetwerk waarop de Bitcoin digitale tokens worden opgeslagen en verplaatst.

In tegenstelling tot traditionele betaal netwerken zoals Visa, wordt het Bitcoin-netwerk niet door één bedrijf of persoon beheerd. Het systeem wordt beheerd door een gedecentraliseerd netwerk van computers over de hele wereld die alle Bitcoin-transacties bijhouden, net zoals Wikipedia wordt onderhouden door een gedecentraliseerd netwerk van schrijvers en redacteurs.

Het record van alle Bitcoin-transacties die deze computers voortdurend bijwerken staat bekend als de blokketen.

Waarom doen criminelen Bitcoin?

Criminelen zijn naar Bitcoin gegaan, omdat iedereen een Bitcoin-adres kan openen en beginnen met het verzenden en ontvangen van Bitcoins zonder een naam of identiteit te geven. Er is geen centrale autoriteit die deze informatie kan verzamelen.

Bitcoin is in 2010 voor het eerst van start gegaan nadat drugsdealers betalingen in Bitcoin begonnen op te nemen op de zwarte markt website die bekend staat als de Zijderoute. Hoewel de Zijderoute in 2012 werd afgesloten, zijn er soortgelijke sites opgedoken om de zijderoute te vervangen.

Meer recentelijk is Bitcoin een methode geworden voor het doen van losgeld betalingen – bijvoorbeeld wanneer uw computer wordt overgenomen door zogenaamde ransomware.

 

Kunnen Bitcoin-gebruikers zichzelf meer Bitcoins geven?

Iedereen die helpt om de database van alle Bitcoin-transacties – de blokketen – te onderhouden, kan zijn of haar eigen kopie van de bestanden wijzigen om meer geld toe te voegen. Maar als iemand dat zou doen, zouden de andere computers die de gegevens bijhouden de discrepantie zien en zouden de wijzigingen genegeerd worden.

 

Waarom sluit de overheid het niet gewoon af?

De gegevens van het Bitcoin-netwerk, inclusief alle saldi en transacties, worden op elke computer opgeslagen om het netwerk te helpen onderhouden – ongeveer 10.400 computers eind 2017.

Als de regering het illegaal zou maken voor Amerikanen om deel te nemen aan dit netwerk, zouden de computers en de mensen die de gegevens in andere landen bijhouden, nog steeds in staat zijn om door te gaan. Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin is ook een van de kwaliteiten die het populair hebben gemaakt bij mensen die wantrouwig staan tegenover de overheid.

 

Hoe kan ik een Bitcoin kopen?

In de meeste landen zijn er bedrijven die u Bitcoins verkopen in ruil voor de lokale valuta. In de Verenigde Staten zal een bedrijf met de naam Coinbase een koppeling maken met uw bankrekening of creditcard en u vervolgens de munten voor dollars verkopen. Het openen van een rekening bij Coinbase is vergelijkbaar met het openen van een traditionele bank- of effectenbemiddeling rekening, met veel identiteitsverificatie om te voldoen aan de autoriteiten.

Voor mensen die hun identiteit niet willen onthullen, zullen diensten zoals LocalBitcoins mensen die elkaar persoonlijk willen ontmoeten om Bitcoins te kopen en verkopen voor contant geld, over het algemeen zonder verificatie van hun identiteit.

Ook zijn er hele goede exchanges zoals BitVavo waar je je bitcoins kan kopen, op www.CryptoPrijs.com kan je onze ervaring bij BitVavo lezen

 

Zijn er legale toepassingen?

Slechts een klein percentage van alle transacties op het Bitcoin-netwerk is expliciet illegaal. De meeste transacties zijn mensen die Bitcoins kopen en verkopen op beurzen en speculeren op toekomstige prijzen. Rondom Bitcoin is een hele wereld van hoogfrequente handelaren ontstaan.

Mensen in landen met een hoge inflatie, zoals Argentinië en Venezuela, hebben Bitcoin gekocht met hun lokale valuta om te voorkomen dat ze hun spaargeld verliezen aan de inflatie.

Een van de meest populaire bedrijfsplannen is om Bitcoin te gebruiken om geld over de internationale grenzen te verplaatsen. Grote internationale geldovermakingen kunnen weken duren als ze via banken gaan, terwijl miljoenen dollars Bitcoin in enkele minuten kunnen worden verplaatst. Tot nu toe zijn deze praktische toepassingen van Bitcoin echter nog maar langzaam van de grond gekomen.

 

Wie bepaalt wat een Bitcoin waard is?

De prijs van Bitcoin fluctueert voortdurend en wordt bepaald door het open markt bieden op Bitcoin-beurzen, vergelijkbaar met de manier waarop de aandelen- en goudprijzen worden bepaald door het bieden op beurzen.

 

Zijn er Bitcoin-concurrenten?

Genoeg. Maar deze andere virtuele valuta’s hebben niet zoveel aanhangers als Bitcoin, dus zijn ze niet zoveel waard. Net als in de echte wereld is een valuta slechts zoveel waard als het aantal mensen dat bereid is het te accepteren voor goederen en diensten.

 

Wat is Bitcoin mijnbouw?

Bitcoin-mijnbouw verwijst naar het proces waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd en aan computers worden gegeven om het netwerk te onderhouden. De computers die betrokken zijn bij de Bitcoin-mijnbouw bevinden zich in een soort reken wedloop om nieuwe transacties die op het netwerk komen te verwerken. De winnaar – meestal de persoon met de snelste computers – krijgt een stuk nieuwe Bitcoins, waarvan 12,5 op dit moment. (De beloning wordt om de vier jaar gehalveerd.)

Over het algemeen is er ongeveer elke 9 minuten een nieuwe winnaar en die zal er zijn tot er 21 miljoen Bitcoins in de wereld zijn. Op dat moment zullen er geen nieuwe Bitcoins worden gecreëerd. Deze limiet zal naar verwachting in 2230 worden bereikt. Tot nu toe zijn er ongeveer 16 miljoen Bitcoins gedistribueerd.

Elke bestaande Bitcoin werd via deze methode gecreëerd en aanvankelijk aan een computer gegeven om de gegevens te onderhouden. Iedereen kan zijn of haar computer op Bitcoin instellen, maar tegenwoordig kunnen alleen mensen met gespecialiseerde hardware de race winnen.

Reageren is niet mogelijk