5 manieren om je ochtendkoffie nog gezonder te maken

Koffieliefhebbers zijn blij met de krantenkoppen over de gezondheidsvoordelen van java: Naast het leveren van een aanzienlijke dosis antioxidanten, kan een dagelijkse koffie gewoonte ook helpen bij het afwenden van een groot aantal kwalen, waaronder type 2 diabetes, Parkinson, en dikke darm en borstkanker. Om maximaal te profiteren van je geliefde kopje koffie, kun je deze vijf tips eens proberen. Misschien geniet je dan nog meer van jouw ochtendritueel.

Voor meer informatie over koffie en koffie machines kun je een kijkje nemen op casabarista.nl

Drink eerst een glas water

Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne weliswaar een diureticum is (wat betekent dat het vochtverlies veroorzaakt), maar dat je lichaam zich kan aanpassen aan een consistente inname van cafeïne, waardoor het uitdrogende effect teniet wordt gedaan. Veel mensen die de dag beginnen met koffie, merken echter dat ze aan het eind van de dag niet genoeg gewoon water drinken. Als je een van hen bent, probeer dan ten minste een kop of acht ounces H2O (puur of met infuus) te drinken wanneer je wakker wordt. En streef naar vier porties water van 16 ounce gedurende de dag om goed gehydrateerd te blijven.

Dump de kunstmatige zoetstoffen

Ze mogen dan wel geen calorieën bevatten, maar uit onderzoek blijkt dat kunstmatige zoetstoffen het verlangen aanwakkeren en in verband worden gebracht met een verhoogd risico op obesitas, hartaandoeningen en diabetes type 2. Als je een fanatiek gebruiker bent van nepsuiker, moet je jezelf afleren. Probeer over te stappen op ongezoete koffie, of gebruik in plaats daarvan een kleine hoeveelheid (zie hieronder) echte suiker.

Beperk je tot één pakje suiker

De American Heart Association adviseert een dagelijkse limiet van zes theelepels toegevoegde suiker per dag voor vrouwen. Er is dus nog wel wat ruimte voor suiker in je koffie, maar let op de hoeveelheid die je gebruikt. In plaats van het uit een grotere container te gieten, kun je beter zakjes of een maatschepje gebruiken om bij te houden hoeveel je binnenkrijgt. En probeer slechts één pakje, of één theelepel te gebruiken. Als je voorgezoete melk of creamer gebruikt, sla dan kristalsuiker helemaal over.

Gebruik zuivel van gras of plantaardige melk

Als je een zuivelfan bent, kies dan voor grasgevoerde en biologische melk of room in je koffie. Zuivel die op deze manier geproduceerd is bevat meer voedingsstoffen, evenals ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.

Als alternatief kun je kiezen voor “melk” en creamers gemaakt van amandelen, kokos, cashewnoten en andere plantaardige bronnen. Ze bevatten veel minder calorieën dan traditionele creamers, zijn vaak gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten (lees: geen hoog-fructose maïssiroop) en bevatten hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Als je de voorkeur geeft aan een gearomatiseerde of gezoete versie, controleer dan het aantal gram suiker op het voedingswaardepaneel. Vier gram suiker staat gelijk aan één theelepel.

Voeg kaneel of andere specerijen toe

Een van de beste trucs om je suikerconsumptie te verminderen is het gebruik van “zoete” specerijen, zoals kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Specerijen zorgen niet alleen voor meer smaak en aroma, maar verhogen ook je antioxidantinname. (Kaneel heeft als extra voordeel dat het helpt bij de bloedsuiker- en insulineregulatie). Je kunt ook een kruidencombinatie proberen, zoals pompoen- of appeltaartkruiden, of er rauw (niet geduteerd) cacaopoeder doorheen strooien, nog zo’n antioxidantrijke toevoeging.

Lees ook: De top 5 voordelen van openbaar vervoer

Reageren is niet mogelijk