3 Verbazingwekkende voordelen van zand spelen

Ouders weten dat hun kinderen op de kleuterschool leren, maar omdat leren in de kindertijd zo goed vermomd is als puur plezier, realiseren ze zich misschien niet hoeveel er geleerd wordt tijdens het spelen.

Kinderen leren niet alleen tijdens themadiscussies, of bij het leren van cijfers en letters. Ze leren in feite non-stop tijdens het spelen. In de eerste 6 jaar leren ze meer rekenen in de zandbak en in bad dan in een les over cijfers.

Dus, hoe helpt een zandbak bij de ontwikkeling van een kind? Afgezien van het feit dat zand spelen zeer therapeutisch en ontspannend is, zijn er ook veel educatieve voordelen. Je kan hier speelzand bestellen.

Het is niet nodig om al in de eerste jaren zandbakactiviteiten te plannen – zorg er gewoon voor dat er vaak zand en wat speelgoed/toestellen beschikbaar zijn en laat jouw kind voor de rest zijn fantasie gebruiken.

Hieronder staan enkele van de redenen waarom spelen met zand belangrijk is.

Taal en woordenschat

De zandbak is de perfecte plaats voor een kind om zijn woordenschat verder te ontwikkelen. Het is ook een goede gelegenheid voor een ouder of leerkracht om te verbaliseren wat het kind aan het doen is en zo nieuwe woordenschat aan te leren.

Terwijl kinderen verkennen en ontdekken, leren ze nieuwe begrippen (waarvan vele wiskundig van aard zijn) zoals vullen, meer, minder, nog een, leeg, vol, enz.

Ze verwoorden ook wat ze aan het doen zijn, zoals hun vriendje vertellen over de schans die ze aan het bouwen zijn om hun auto’s op te laten rijden.

Ontwikkeling van de fijne motoriek

De ontwikkeling van de fijne motoriek heeft betrekking op de kleine spieren van het lichaam, vooral de vingerspieren. Als die goed ontwikkeld zijn, kunnen kinderen een pen of potlood vasthouden en schrijven als ze naar school gaan.

In de zandbak kunnen de kinderen werken aan hun vingerkracht en -controle, vooral bij het graven van zand met hun vingers, het vormen van zand en modder tot vormen en het aanbrengen van fijne details in hun creaties – bv. het plaatsen van kleine takjes (kaarsjes) in hun modder “verjaardagstaart”.

Grove motorische ontwikkeling

Net zoals de kleine spieren gestimuleerd worden tijdens het spelen met zand, worden ook de grote spieren gestimuleerd.

Tijdens het spelen in een zandbak maken kinderen bewegingen zoals graven, scheppen, gieten, duwen en optillen.

Deze grove motorische bewegingen werken op de grote spieren en versterken het lichaam van het kind. Ze ontwikkelen een bewustzijn van hun lichaam in de zandbak en hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken om taken uit te voeren.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van social media training?

Reageren is niet mogelijk