3 Redenen om je banden te balanceren

Als het op onze auto’s aankomt, lijkt het alsof we altijd op zoek zijn naar manieren om geld te besparen. Dit betekent vaak het vermijden of uitstellen van onderhoud waarvan we weten dat we het niet zouden moeten doen. Een van die diensten is het balanceren van jouw banden.

Het blijkt dat er allerlei redenen zijn waarom je jouw banden moet balanceren. Behalve dat het je veilig houdt, kan het balanceren van jouw banden d.m.v. een balanceerapparaat jou een soepelere rit geven terwijl het ook de levensduur van jouw auto verlengt. Hier zijn drie redenen waarom je jouw banden moet balanceren, en wat je moet weten om de klus goed te klaren.

Uitgebalanceerde banden zorgen voor een soepelere rit

Misschien wel het grootste, of in ieder geval het meest merkbare voordeel van het balanceren van jouw banden is dat jouw auto soepeler rijdt. Wanneer het gewicht van jouw banden niet meer klopt, kun je trillingen in jouw auto gaan opmerken. Deze trillingen zijn vooral duidelijk wanneer je de snelweg bereikt (vaak boven 100 kilometer per uur).

Als je merkt dat jouw stuur trilt wanneer je op de snelweg rijdt, is dat een duidelijk teken dat je jouw banden moet balanceren. Het balanceren van jouw banden vermindert of elimineert deze trillingen volledig, waardoor je een rit krijgt die mooi en soepel is.

Uitgebalanceerde banden leveren betere brandstofkilometers op

Het balanceren van jouw banden doet veel meer dan alleen de kwaliteit van jouw auto verbeteren. Het kan ook jouw brandstofverbruik verbeteren. Jouw banden kunnen niet gelijkmatig rijden als ze niet zijn uitgebalanceerd. Als jouw banden niet gelijkmatig rijden, slijten ze in verschillende snelheden, waardoor jouw totale brandstofverbruik daalt.

Net zoals het op peil houden van jouw bandenspanning het kilometerrendement verbetert, doet het balanceren van jouw banden dat ook. Door ervoor te zorgen dat het gewicht gelijkmatig over jouw banden wordt verdeeld, kun je slijtage voorkomen die de brandstofefficiƫntie van jouw voertuig kan verminderen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Verleng de levensduur van jouw banden

We hebben net uitgelegd hoe ongebalanceerde banden ongelijk slijten. Het zal je dan ook niet verbazen dat ongelijkmatige slijtage ook de levensduur van jouw banden kan verkorten. Als jouw banden uit balans zijn, kunnen de overmatige trillingen en de ongelijkmatige slijtage van het loopvlak ervoor zorgen dat sommige banden sneller slijten.

Lees ook: De voordelen van beveiligingscamera’s voor thuis

Reageren is niet mogelijk