De Yin en Yang van een chef-kok zijn…

Hieronder staan enkele punten die volgens Paul Sorgule de yin en yang van het keukenwerk vertegenwoordigen, “het goede het slechte en het lelijke” van het zijn van een chef-kok, zoals hij het uitdrukt, in wezen een lijst van onderling samenhangende voors en tegens voor elke chef-kok of toekomstige chef-kok om te overwegen bij de beoordeling van zijn of haar carri√®rekeuzes.

Doe daarnaast ook inspiratie op bij concept-ontwikkelaar Ramon Beuk die jarenlang ervaring heeft gehad, en nog steeds opdoet, in de culinaire wereld.

Het gaat allemaal om de mensen

De beste, meest interessante, meest transparante, medelevend, in je gezicht, gul, hard werkend, toegewijd, ruw en glad, introvert en extravert (afhankelijk van het tijdstip van de dag), betrouwbaar onbetrouwbare, creatieve en leuke mensen die ik ken – werken in restaurants.

Als je eenmaal een mentor hebt gevonden

Wanneer een chef of eigenaar je onder zijn of haar hoede neemt, ben je voor het leven verbonden. Mentorschap is een eeuwenoude traditie in restaurants – chef-koks en eigenaren vinden het leuk om te delen, te ondersteunen en terug te geven.

Sommige koks delen je enthousiasme niet

Het zou geweldig zijn om te zeggen dat iedereen die in een keuken werkt enthousiast, toegewijd, gepassioneerd en geduldig genoeg is om te weten dat het tijd kost om naar de positie te komen die ze willen, maar helaas is dit niet het geval. Er is zeker een plek voor mensen die strikt voor een loonstrookje werken, maar ze kunnen je team naar beneden halen. Sommige chef-koks zijn in staat om deze mensen in een positie te krijgen die een paar handen nodig heeft, maar het is een worsteling. Het doel zou zijn om ze te bekeren of te verplaatsen.

Sommige chefs verdienen de titel niet…

Het lijkt misschien hard om te zeggen, maar ik vind dat een kok die zich niet inzet voor de ontwikkeling van mensen, niet gericht is op constante verbetering, niet zijn of haar eigen ergste criticus, niet bereid is om een kok zijn of haar fouten om te zetten in een positieve leerervaring, niet bereid is om door te geven wat hij of zij weet, en niet stabiel genoeg is om professioneel te blijven wanneer de dingen zijdelings gaan, niet de mogelijkheid moet hebben om de sleutelpositie in een keuken in te nemen. Vertegenwoordig de beste, niet de slechtste.

Elke minuut is anders en spannend

Nooit een saai moment was een zin die voor keukens ontwikkeld had kunnen worden. Er zijn altijd uitdagingen, altijd problemen om op te lossen, altijd mogelijkheden om een andere richting in te slaan, en altijd een kans om het volledige scala aan vaardigheden en eigenschappen van een chef te winnen en te testen. Hoeveel loopbaankeuzes kunnen dit niveau van intrige en opwinding bieden?

Lees ook: Voordelen van werken in de overheid

 

Comments are Disabled